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(Section 61.145 states that all demolition operations are subject to the standard if they are 
not single family dwelling units or 4-unit apartment buildings or less. The demolition 
operations that are above the quantity cutoff levels have to notify (Section 61.146) and also 
follow the procedures for asbestos emission controls (Section 61.147) while those 
demolition operations that are below the quantity cutoff levels (which also include situations 
in which there is no asbestos) only have to notify and are not required to follow procedures 
for asbestos emission control. The NESHAP does not require notification for renovation 
operations that are below the cutoff level. 

Letter: 

UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

Office of Air Quality Planning and Standards

Research Triangle Park. North Carolina 27711


06 OCT 1988


Mr. B. A. Steiner

Armco, Inc.

Post Office Box 600

Middletown, Ohio 45043


Dear Bruce:


This is in response to your letter of September 2, 1988, in which you asked for clarification 

of two points in the asbestos NESHAP standard relating to the requirements for demolition 

and renovation. 


The first concern you raised involves the rationale of the differences in the notification 

requirements for buildings that contain more than 260 lineal feet or 160 square feet of 

friable asbestos material (quantity cutoff level) and those that contain less than that amount 

for demolition operations. The second concern you raised is whether notification is required 

when a demolition operation contains no asbestos. 


Both of these concerns are related. The applicability of the standard (Sect 61.145) states 

that all demolition operations are subject to the standard (if they are not single family 

dwelling units or 4-unit apartment buildings or less). The demolition operations that are 

above the quantity cutoff levels have to notify (Sect 61.146) and also follow the procedures 

for asbestos emission controls (Sect 61.147), while those demolition operations that are 

below the quantity cutoff levels (which also include situations in which there is no asbestos) 

only have to notify and are not required to follow procedures for asbestos emission control. 


Demolition Operations


The following discussion presents the rationale for all demolition operations to report. 


Demolitions are final events and buildings are usually demolished quickly. The EPA and 

delegated States do not have the resources necessary to inspect every building to be 

demolished prior to demolition; therefore, the implementing agency prioritizes its 

inspections, concentrating its enforcement resources on the sites that are likely to result in 

significant emissions to the air if improperly demolished as well as those contractors who 

have not demonstrated a continuous compliance program. 


In order to ensure that the building owner or demolition contractor has accurately evaluated 

and analyzed the site for the presence of asbestos, it is necessary that the implementing 

agency be notified prior to the onset of the demolition. The EPA has repeatedly discovered, 

after the demolition, that asbestos was present in spite of building owners' and contractors' 

claims to the contrary. 


There is a strong economic incentive for building owners and also for contractors to claim 

less than the quantity cutoff levels. Therefore, if there is more than the quantity size cutoff 

level of friable asbestos material in the building, there is likely to be significant emission of 

asbestos from the demolition. The EPA wants to be able to inspect these buildings to the 

extent possible to prevent this from becoming a significant loophole in the rule. 


A similar incentive to under report (and to not inspect) would also exist if there were no 

reporting requirements for facilities with no asbestos. As such, the purpose of the 

requirement to report even when no asbestos is found is not to identify the facilities with no 

asbestos; rather it is to ensure that facilities are inspected for asbestos and that removal is 

performed consistent with the standard. 


Notification and Nonnotifiers


A failure to notify, as required by the rule, is a violation and EPA is vigorously enforcing 

these requirements. The asbestos NESHAP requires that each building be inspected prior 

to demolition. The notification that is required if a building contains less than the quantity 

cutoff level is simple, and the cost is low compared to the cost of inspecting the building for 

asbestos; therefore, we believe that this notification requirement is reasonable. 


Because of the potential for confusion that the current notification requirements (10 days vs. 

20 days) have caused, we are considering making these reporting requirements uniform in 

the asbestos NESHAP revisions that are scheduled to be proposed by the end of the year. 


Renovation Operations


Renovation operations that involve less than the quantity cutoff level are significantly more 

numerous than similar demolition operations and may involve emergency situations such as 

a boiler failure in an apartment building in the winter. In such cases, EPA felt it would not be 

able to inspect such facilities in a short time frame (several hours) or impose a waiting 

period. As a result of such practical considerations, the rule does not require reporting for 

renovation operations that are below the quantity cutoff. Similar emergency situations do 

not occur frequently in normal building demolitions. However, the standard does have 

provisions for emergency demolitions that are ordered by local and State officials. 


Our Stationary Source Compliance Division (SSCD) has

answered numerous requests on these and similar questions and have made this 

information available to EPA Regional offices and State and local agencies. It appears to 

me that the State of Ohio is properly interpreting the asbestos NESHAP. 


I hope this information is helpful in answering your

questions. This letter will be sent to EPA Regional offices as you requested. 


Sincerely,


Jack R. Farmer

Director

Emission Standards Division


cc: Jerry Emison (MD-10)

John Seitz, SSCD (EN-342)

Regional Asbestos NESHAP Enforcement

Regions 1 through X



